Villa for sale at BEST with reference 19902665670 Arnold P. Nosseklaan 11, 5683 PH BEST
Ref. SN100970

Cato Makelaars
Asking price€ 1.075.000 k.k.
Lot surface area3.440 m²
Living area160 m²

Contact Cato Makelaars

VOOR EEN SNELLE EERSTE IMPRESSIE, BEKIJKE DE VIDEO VAN CATO TV!

5 KERNKWALITEITEN VAN DEZE RIETVELD-BUNGALOW MET BUITENZWEMBAD EN NIEUW AANGELEGDE TUIN RONDOM NAAR ONTWERP VAN TOBIAS BUCHER

1. Privacy
Recent is de gehele tuin opnieuw aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect Tobias Bucher (in de lijn van Piet Oudolf), het riante hoekperceel met een oppervlakte van 3440 m² biedt optimale privacy aan de gehele vrijstaande bungalow die op eenvoudige wijze is uit te breiden.

2. Zeldzame architectuur binnen en buiten (zonder juridische monumentale status)
De Rietveld-bungalow heeft binnen de originele indeling en nagenoeg alle authentieke Rietveld stijlkenmerken (zoals vloerafwerking, keukenkastjes, schoorsteenmantel etc.) zijn behouden gebleven, evenals de kenmerkende primaire kleuren van ‘De Stijl’.

3. Recente werkzaamheden
Het gehele platte dak is geïsoleerd en vernieuwd, de western red cedar boeidelen en de aluminium daktrim rondom zijn vernieuwd, overal is isolatieglas, de wanden en de plafonds aan de binnenzijde zijn opnieuw gestukt. Er is enkele jaren geleden een bijgebouw geplaatst met carport en berging.

4.Daglichttoetreding
Opvallend veel daglicht en zicht in de woonvleugel dankzij de plafondhoge en vele raampartijen in de zuidwest- en zuidoost-gevels naar de geheel omheinde groene tuin rondom.

5. Uitmuntende locatie
In de bosrijke Bestse villawijk aan de golfbaan, op enkele autominuten van de snelweg A2 naar Eindhoven/Maastricht en Den Bosch/ Amsterdam, op 10 fietsminuten van NS-station Best en op circa 15 autominuten van centrum Eindhoven, Eindhoven Airport en de Internationale School.


BOUWKENMERKEN

Bouwjaar: 1957
Woonoppervlakte bungalow (inclusief kelder): circa 160 m²
Oppervlakte gebouwgebonden buitenruimte (overdekt terras): circa 18 m²
Externe bergruimte (bijgebouw in tuin):circa 32 m²
Totale oppervlakte: circa 210 m²
Inhoud bungalow inclusief kelder exclusief bijgebouw (conform meetcertificaat): circa 580 m³


INTRODUCTIE

Deze bijzondere bungalow is met recht een buitenkans. Originele Rietvelds komen uiterst zelden op de markt en het bezitten en bewonen van zo’n designbungalow is een voorrecht.

Naast de befaamde en oorspronkelijke architectuur binnen en buiten biedt deze bungalow nog veel meer, zoals veel lichtinval, de uitzonderlijk fraaie locatie op een groot en groen perceel, het buitenzwembad en het vrijstaande bijgebouw met carport en berging.

Het geheel wordt omringd door een recent compleet nieuw aangelegde tuin met volop privacy en de bosrijke villawijk.

Deze opmerkelijke en onder bijzondere architectuur gebouwde bungalow heeft grote, plafondhoge raampartijen en daardoor veel natuurlijke lichtinval.


INDELING

Dankzij de rechtlijnige lay-out en het subtiele hoogteverschil, zijn de functies wonen en slapen gescheiden en tegelijk tot een geheel gesmeed door de verbindende ontvangsthal.

Deze lichte en rechthoekige ontvangsthal met toilet en meterkast geeft enerzijds toegang tot de keuken en de woonkamer en anderzijds – via de korte en warme houten trap – tot de slaapvleugel.


WOONVLEUGEL

De L-vormige woonkamer is volledig tuingericht en opvallend licht dankzij de plafondhoge raampartijen waaronder brede schuifpuien. De prettige leefruimte met een warme, eikenhouten plankenvloer heeft een strakke open haard partij en praktische inbouwkasten in de typerende Rietveldstijl.

Daglicht en zicht variëren met de seizoenen. Binnen gaat naadloos over in buiten dankzij tuin en terras op het zuidwesten die via de schuifpuien direct bereikbaar zijn.

De keuken is toegankelijk via zowel de ontvangsthal als de woonkamer. De keuken is in originele staat; het keukenblok en de vaste kastenwand met geïntegreerde koffietafel én serveerluik zijn behouden gebleven, het granito werkblad is gerestaureerd.

Vanuit de keuken komt u in de bijkeuken, op het terras en de tuin op het zuidoosten en via de vaste trap in de manshoge kelder.

De bijkeuken heeft een ruime inbouwkast, een spoelbak en aansluitpunten voor de wasapparatuur.

In de manshoge proviandkelder zijn cv-ketel en eigen geiser geïnstalleerd in een aparte ruimte met deur. Een koekoek zorgt er voor natuurlijke ventilatie en daglicht. De kelderruimte bij de trap is door zijn ondergrondse ligging uitstekend voor voorraad of geschikt als knusse wijnkelder; het klimaat is er constant.


SLAAPVLEUGEL

Opvallend aan de slaapvleugel, na de warme en korte eikenhouten trap is de zee van licht; de gehele gang met radiatoren heeft een glazen pui met isolatieglas voor optimaal licht en zicht.

Aan deze gang liggen de vier slaapkamers, met in de uiterste hoeken de 5e grote ouderslaapkamer en de badkamer.

De eerste vier slaapkamers zijn ongeveer vergelijkbaar in grootte, praktisch ingedeeld en L-vormig, elk met een grote raampartij die uitkijkt over de voortuin en met inbouwkasten.

De grote ouderslaapkamer ligt aan de achterzijde, heeft een eigen deur naar de naastgelegen badkamer en een terrasdeur naar het zuidoostelijke terras aan de voorzijde van de bungalow.

De badkamer, in authentieke staat, is voorzien van een bovenraam, een ligbad, twee wastafels en een 2e toilet.


TUIN EN BUITENRUIMTE

Direct aan de Arnold P. Nosseklaan ligt de diepe en recent aangelegde voortuin met pad, omringd door volwassen bomen, die direct een fraaie impressie van de Rietveldbungalow geeft. De tuin is in 2021 geheel opnieuw aangelegd door hoveniersbedrijf Niels der Kinderen naar een ontwerp van Tobias Bucher (normaliter vooral werkzaam in Italië en Zwitserland) in de lijn van tuinarchitect Piet Oudolf met fruitbomen en moestuinlocatie.

Rondom loopt de parkachtige tuin door, met een variatie van volwassen beplanting, naald- en loofbomen.

De achtertuin in de bosrijke omgeving is geheel omheind, ligt compleet vrij en heeft daarmee optimale privacy. Naast zonnige terrassen is hier ook het riante buitenzwembad met rondom het bestrate lounge- en loopterras. Ernaast staat en houten tuinhuis met de zwembadinstallatie (vernieuwd in 2021).


BIJGEBOUW: BERGING MET CARPORT

Achter op het perceel, en praktisch bereikbaar via de Meeslaan, staat het vrijstaande bijgebouw met carport en berging. Het is verbonden met de bungalow door een bestraat wandelpad door de achtertuin. Aan de voorzijde van het bijgebouw is open ruimte waar diverse auto’s geparkeerd kunnen worden


LOCATIE EN UITZICHT

Omdat deze bijzondere bungalow nagenoeg in het midden van het rechthoekige perceel ligt is het uitzicht rondom groen, op de tuin en het volwassen bos.

De wijk Koekoeksbos is een groene oase in een stedelijke omgeving, met louter vrijstaande villa’s in het hogere segment op ruime kavels. Het deel Villawijk is parkachtig aangelegd terwijl het deel Koekoekbos een bosachtige uitstraling heeft. Zie ook: bo-villawijk-koekoekbos.nl

De bereikbaarheid is uitstekend. De opritten naar de snelweg naar alle windstreken via de A2, A50, A58 en A67 zijn vlakbij. Best heeft een eigen, nieuw NS-station met prima parkeergelegenheid en ook Eindhoven Airport en hartje Eindhoven zijn binnen een kwartier te bereiken.

BEST EN OMGEVING

Best heeft alles in huis: van het nieuwe, ondergrondse NS-station met gratis P&R tot een goed gevuld en gevarieerd centrum op wandelafstand, en van bioscoop Biobest Theater tot 18 holes golfbaan Best Golf met Brasserie-restaurant Dimples op tien minuten wandelafstand.

Naast golf heeft Best sportief veel meer te bieden; er zijn twee zwembaden en twee sportparken, terwijl recreatiepark Aquabest – wakeboarden en waterskiën - op fietsafstand ligt. Groen ontspannen kan eveneens gemakkelijk. Vanuit de wijk loopt u in een half uur het Joe Mann bos is, met vennen, paviljoen en natuurtheater.

Best is tegelijk onderdeel van het industriële, hightech Brainporthart van zuidoost Brabant en van de prachtige, landelijke omgeving met veel bossen en groen. Schoenenfabriek Bata en later Philips Medical Systems hebben het dorp zich sterk laten ontwikkelen. De gemeente heeft bovendien een rijk verenigingsleven met veel culturele voorzieningen, twee musea en zelfs een dierentuin.

GESCHIEDENIS

Ondrej Bláha kwam in 1938 vanuit het huidige Tsjechië naar Nederland, waar zijn werkgever hem had aangesteld als manager van de Nederlandse vestiging van schoenenfabriek Bata in Best. Hij trouwde met de Nederlandse Mia en stichtte een gezin. In 1956 kregen de Bata-managers de gelegenheid om grond te kopen in Koekoekbos, dat eigendom was van Bata.

Vanuit zijn voorliefde voor buitengewone huizen – hij las over Rietveld in NS-maandblad Tussen de rails - vroeg Ondrej Bláha in 1956 Gerrit Rietveld een nieuwe woning voor hem en zijn vrouw Mia te ontwerpen. De wensen van het gezin waren eenvoudig: er moest een thuis komen met vier kinderslaapkamers en een ouderslaapkamer. Bovendien moest de bosrijke omgeving te beleven zijn vanuit het huis; de Bláha’s waren echte buitenmensen.

Rietveld voldeed hieraan met een ontwerp voor een huis met een slaapvleugel en een woondeel, met elkaar verbonden door een hal.
Tijdens het ontwerpproces uitten de Bláha’s hun twijfels over de zakelijkheid van het platte dak en de hoeveelheid raampartijen. Voor Rietveld waren het dak en het vele glas wezenlijke aspecten van zijn ontwerp, dat hij niet wilde veranderen. Uiteindelijk werd het huis volgens Rietvelds plan gebouwd.

De hoeveelheid licht is overal inderdaad overweldigend, met name in de slaapvleugelgang en de woonkamer. En zodra de zon maar even scheen, openden de Bláha’s de schuifpuien van de woonkamer, zelfs in de winter.

Enkele jaren na de voltooiing van het huis lieten ze een zwembad in de tuin aanleggen. De kinderen vierden er steevast hun verjaardagsfuifjes en Mia Bláha trok er tot op hoge leeftijd baantjes, ook als het buiten maar een paar graden boven nul was.

Aanvankelijk was Huis Bláha een van de weinige woningen in het Koekoeksbos. In de loop van de tijd is de grond rondom ontwikkeld en vandaag de dag staat het Rietveldhuis in een groenrijke villawijk.

Het huis heeft de afgelopen jaren, onder leiding van zoon Michael en diens dochter Annemieke, een grondige restauratie ondergaan, waarbij overal isolatieglas is geplaatst, het dak is vernieuwd met naadloze dakbedekking en isolatie.

De namen van de kleuren van het schilderwerk die Rietveld noteerde zijn inmiddels niet meer in gebruik. Met veel moeite zijn de oorspronkelijke kleuren achterhaald en is de woning opnieuw geschilderd in deze kleuren. Het granito aanrechtblad in de keuken is gerenoveerd en een deel van de betontegels rondom het huis is vervangen.

Naast een grondige renovatie is er ook een uitbreidingsplan gemaakt door (kleindochter en) architect Annemieke Bláha en collega-architect Frank Loer voor een losstaand paviljoen dat ondergronds met de bijkeuken van de Rietveldbouw is verbonden.

In het ontwerp bestaat de nieuwe annex uit twee bouwlagen, waarvan de onderste bouwlaag aan één zijde ondergronds, met grote puien.

VOOR DE COMPLETE VERKOOPINFORMATIE, DOWNLOAD DE UITGEBREIDE DOCUMENATATIE MET PLATTEGRONDEN!!

Property IDSN100970
Asking price€ 1.075.000 k.k.
Type of houseVilla
Living area160 m²
Lot surface area3.440 m²
Year of construction1957
Bedrooms5
Bathrooms1
Garages -

Cato Makelaars Beemdstraat 5, 5653 MA Eindhoven

  • Monday - FridayOpen from 09.00 - 17.30
  • Saturday - SundayClosed

Contact Cato Makelaars