Villa te koop in ULICOTEN met referentie 19305956824 Armeshof 2, 5113 BP ULICOTEN
Ref. BR19125

Van der Sande Makelaars by Dynamis Exclusief
Vraagprijs€ 865.000 k.k.
Perceelopp.4.135 m²
Woonopp.130 m²

Contacteer Van der Sande Makelaars by Dynamis Exclusief

Betreed een unieke historische schat met deze charmante Kempische langgevelboerderij! Met delen die teruggaan tot de 17e, 18e en 19e eeuw, straalt deze boerderij karakter en tijdloze schoonheid uit. Gelegen op een van de meest betoverende locaties buiten het dorp Ulicoten, biedt dit complex een adembenemend uitzicht over weilanden en bossen van landgoederen in België.

Het erf bestaat uit een prachtige langgevelboerderij, een indrukwekkende Vlaamse- of langsdeelschuur, een bakhuis, een voormalig kippenhok en een grotendeels onverhard, groen omgeven terrein. Het erf wordt gekenmerkt door enkele met hagen omgeven bloementuinen, een gazon, een boomgaard, een vogelbosje, een amfibieënpoel en bossages. Alle gebouwen, behalve het voormalige kippenhok, genieten de status van gemeentelijk monument vanwege hun historische en architectonische waarde.

Naast de unieke ligging heeft dit complex ook historische betekenis voor Ulicoten. De boerderij zelf heeft nog steeds de oorspronkelijke indeling in het woongedeelte en het interieur is werkelijk uniek.

BOERDERIJ
In DEN HERD, nu de woonkamer, vind je een imposante boerenschouw met een open vuurplaats, een vuister-lampegat, een turfkist en een draaiboom. Het mozegat is ook bewaard gebleven. Daarnaast is er een opkamer boven de ondiepe kelder en een goeikamer, die tegenwoordig dienstdoet als eetkamer. Zelfs de voormalige stal en zolder hebben een nieuwe woonbestemming gekregen. De authentieke boerenplavuizen vloer is bewaard gebleven. De restauratie van de gebouwen is met grote zorg en aandacht voor historisch erfgoed uitgevoerd, waardoor architecten dit complex zelfs als voorbeeld hebben genomen voor het omgaan met historische gebouwen.

De voormalige potstal met zolder, met tuingerichte deuren, kan nog volledig naar eigen wens worden omgebouwd tot een woonkeuken, slaapkamer en badkamer. Dit geldt ook voor de zolderverdieping boven het oorspronkelijke woongedeelte. Het toevoegen van extra dakramen voor meer natuurlijk licht behoort tot de mogelijkheden.

GASTENVERBLIJF
Het bakhuis met een afhang, dateert uit de periode van 1880-1890 en herbergt een oude broodoven met schoorsteen uit de 18e eeuw. Het is omgebouwd tot een luxe gastenverblijf of een Bed and Breakfast. Hier zijn de antieke plavuizenvloeren behouden gebleven, inclusief vloerverwarming. De moderne keuken is voorzien van alle benodigde apparatuur en er is een kleine, luxe moderne badkamer met inloopdouche. Het slaapgedeelte bevindt zich op de zolder van het bakhuis, waarbij de oude kapconstruct in het zicht is gebleven. Daarnaast heeft het bakhuisje een door een beukenhaag omgeven tuin , een eigen terras en vrij uitzicht over de weilanden en bossen.

VLAAMSE SCHUUR

De Vlaamse schuur is oorspronkelijk gebouwd in 1715 en is overgebracht van een ander erf (in het dorp Ulicoten destijds gelegen) De schuur heeft wanden van vitselstek (Vlechtwerk), besmeten met leem. De rieten kap dateert uit 2007. Deze ruimte is uitstekend te gebruiken als hobbyruimte, paardenstal en/of andere mogelijkheden.

BIJZONDERHEDEN
- De Gemeente geeft geen toestemming voor tweede woning in de Vlaamse Schuur. Uiteraard zijn er wel mogelijkheden voor mantelzorg. (info via de Gemeente)
- De woning en aanhorigheden dateren uit verschillende jaartallen.
- De isolatie van de boerderij: onder de nieuwe betonvloer, binnenblad van de dubbele gevelwanden zijn van durox- gasbeton blokken, tussen een luchtspouw en de kap heeft de geïsoleerde rietkap met extra, onder slaapkamer, badkamer en overloop, 10cm glaswol.
- De isolatie van het Bakhuis: 16cm schuimplaten onder de nieuwe betonvloer, binnenzijde wanden 5 cm hardschuim isolatie platen met gipsvezel binnenplaat en de kap 8cm hardisolatie platen tussen de oude sporen, alle minimaal Rc 2,5 isolatiewaarde, vloer circa Rc 4,0.
- Rieten dak van de woning dateert uit 2008, dak moet wel worden nagekeken. Riet bijsteken.
- Geen asbest aanwezig, geen olietank aanwezig.
- Betekenis Goeikamer: een pronkamer, ook wel beste kamer, mooie kamer; Was vroeger een woonkamer in een boerderij, die alleen bij speciale gelegenheden gebruik werd.
- Betekenis turfkist: Turfkist" verwijst naar een traditionele houten kist die vroeger werd gebruikt om turf in op te slaan. Turf was een brandstof die werd gemaakt van gedroogd veen en werd gebruikt als brandstof voor verwarming en koken.
- Deze woning heeft energielabel : n.v.t. in verband met Gemeentelijk Monument
- Indicatie huidig energieverbruik:
Gas en elektra: verbruik 2022: 841 m3 en 3750 kWh
Gebaseerd op een 3-persoonshuishouding.
Aan bovengenoemde opgaven kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien de vermelde kosten variabel zijn en/of periodiek gewijzigd kunnen worden.

Vastgoed IDBR19125
Vraagprijs€ 865.000 k.k.
WoningtypeHistorisch gebouw
Woonopp.130 m²
Perceelopp.4.135 m²
Bouwjaar1610
Renovatiejaar -
Slaapkamers1
Badkamers1
Garages -
Energielabel -

Van der Sande Makelaars by Dynamis Exclusief Vijverstraat 1, 4818 ST Breda

  • Maandag - VrijdagOpen van 09.00 - 17.30
  • Zaterdag  Op afspraak
  • Zondag Gesloten

Contacteer Van der Sande Makelaars by Dynamis Exclusief