Op culturele ontdekking in Gent 4 Min reading timeLuxevastgoed

Het bruisende Gent is geliefd, bejubeld, en bezongen door velen. De stad staat voornamelijk gekend als studentenstad en bloemenstad. Maar daarnaast is het ook dé plaats om te genieten van kunst en cultuur.

Gent is kunst op zich  


In de historische stad Gent is een ruim aanbod beschermd erfgoed te bezichtigen. Tot de meest bekende monumenten horen de vier torens: de Arteveldetoren, de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskathedraal, en de belforttoren. Deze bepalen mee het herkenbare silhouet van de stad.


In de verschillende musea van de stad zijn steeds boeiende collecties te bewonderen. Een bezoek aan het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst blijft een aanrader. Jan Hoet wist het S.M.A.K. op de kaart te zetten, en ook dit jaar lopen er opmerkelijke tentoonstellingen. Tot september vind je er werken van kunstenaar Jef Geys die met zijn werken radicaal wil breken met kunst als autonoom gegeven. Maar ook een stuk van de collectie van Sol LeWitt in memoriam, en tot oktober een selectie van het oeuvre van Lili Dujourie zijn niet te missen. Ook het Stadsmuseum Gent, STAM, het Design museum in Gent, en het Huis van Alijn hebben steeds collecties lopen die de moeite waard zijn.  


Kunst beleven in Gent


Er is altijd wat te beleven in Gent en er zijn altijd boeiende culturele bezienswaardigheden. Elke dag biedt de stad een ruime keuze aan culturele evenementen, producties, en tentoonstellingen. Grotere  evenementen zijn het Lichtfestival, de tiendaagse volksfeest de Gentse Feesten door de straten van Gent, het filmfestival Film Fest Gent, het spetterende OdeGand die het startschot geeft van een cultureel seizoen, de gezellige buurtfeesten, en de traditionele boekenmarkt.


Behalve met evenementen, worden nog verschillende stappen ondernomen om cultuurparticipatie te stimuleren. Omdat het aanbod aan kunst en cultuur zo ruim is in Stad Gent looft het jaarlijks een cultuurprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar laureaat Bué The Warior voor zijn street-art op de Ajuinlei. Daarnaast duidt de stad ook haar stadscomponist en stadsdichter aan. Momenteel gaat de eer naar de huidige stadsdichter David Troch die met zijn literaire verwoordingen zijn visie over Gent mag delen.


Gent en ik, van de hand van David Troch


gent en ik


op schoolreis leerde ik u kennen als tuig
dat allemans armen en benen uit wou rekken.
terstond stopte ik met groeien. zo perplex was ik.


maar ook ik speelde de verbeelding van het kind
kwijt en keerde koen en onverschrokken naar u terug.
ik deelde dorst en honger, botste aan een schoolpoort


tegen een geweldige liefde op. zo wist u mij te strikken.
toch durf ik niet te stellen dat ik mijn laatste woorden
lukraak bij u neerleg. ik ben vaak van u weg.


Thuis in alle kunsten in Gent


Stad Gent biedt verschillende kunstencentra voor diverse soorten kunsten.


Voor podiumkunsten zijn er het kinder- en jeugdtheater de Kopergietery, het toonaangevende cultuurhuis Kunstencentrum Vooruit, het kunstencentrum Campo, het wereldcultuurhuis met wereldmuziekschool De Centrale, de sociaal-artistieke organisatie Bij De Vieze Gasten, het theaterplatform de Minardschouwburg, het kamertheater Theater Box, en het brede Theater Tinnenpot. Verschillende Gentse gezelschappen verzorgen er diverse theatervormen.


Voor beeldende kunsten is er het kunstencentrum Caermersklooster, het experimenteel kunstencentrum CROXHAPOX voor actuele kunst, de tentoonstellingsruimte Centrum voor Jonge Kunst, de tentoonstelling KIOSK voor opkomende kunstenaars, en het centrum voor beeldende kunst de Zebrastraat.


Voor dans zijn er verschillende voorname gezelschappen, voor film zijn er verschillende bioscopen, en dan zijn er nog tal van culturele festivals en is er ook veel kunst te bezichtigen in publieke ruimtes. Ook op gebied van muziek is Gent een fantastische plaats om te vertoeven. Zo zijn er talrijke jazzclubs, jazzcafés, en jazzfestivals. Maar ook op gebied van klassieke en hedendaagse muziek, pop en rock, heeft de stad altijd wat te bieden.


Ook voor wie houdt van letteren zit in Gent nooit op zijn honger. In het Poëziecentrum kan je terecht voor een ontroerend gedicht, en uiteraard heeft de stad ook verschillende bibliotheken. De Kinderpoëzieroute Gent brengt kinderen aan de hand van een doe-boekje al op jonge leeftijd in contact met poëtische plekjes van de stad, en de Poëzieroute is er ook voor volwassenen.


Wonen in Gent is leven in kunst. Bekijk alvast het ruime aanbod op Luxevastgoed bij Immo Gent


 

op-culturele-ontdekking-in-gent.jpg