Een evenwichtig Scandinavisch interieur 4 Min reading timeLuxevastgoed

De Scandinavische stijl kent al enige tijd een stijgende populariteit. De stijl zorgt voor meer kleur en warmte dan een strakke moderne stijl. De kleur kan hoofdzakelijk aanwezig zijn op geschilderde muren, of kan gebruikt worden als accent voor een tapijt, stoel of lamp. Het kan allemaal.

Scandinavisch, een blijvende trend

De Scandinavische stijl heeft een minimalistische en functionele uitstraling. De stijl weet door haar neutraliteit velen te bekoren,  en maakt het mogelijk om elk interieur een Scandinavische toets te geven. Of je nu houdt van ingetogen en sober of eerder van gedurfd en intens, met een Scandinavische toets vindt elk zijn gading. Terwijl vroeger vooral een strak modern en wit neutraal interieur populair was, wordt nu steeds vaker voor een zachte tint gekozen. Gecombineerd met enorme raampartijen worden lichtrijke ruimtes gecreëerd.

De Scandinavische stijl heeft ook veel oog voor de aanwezigheid van natuurlijke elementen zoals hout en aardetinten. Deze zorgen voor een warm accent. Het gebruik van een houten vloer past daar helemaal bij. Een stijlvolle donkere houten vloer zorgt voor een knus gevoel. Deze kan gecombineerd worden met een mooi designvol wit tapijt. Een mooie withouten vloer zorgt dan weer voor een luchtige look.

Behalve in de vloer is het gebruik van hout terug te vinden in meubels zoals zetels, krukjes, stoelen en tafels. Stoffen kussens, tapijten en poefjes zorgen voor een gezelligheid, alsook gebreide plaids en zachte dons. Maar ook de aanwezigheid van metallic is heel trendy, ongeacht of het nu zilver, brons, koper of goud is. Dit is ideaal om te gebruiken in accessoires zoals lichthouders, potten en vazen, als in meubelstukken zoals sidetables en bijzettafeltjes. De rust wordt bewaard door accessoires en planten te groeperen op een dienblad. Zo zijn ze bovendien ook heel eenvoudig te verplaatsen.

Zachte kleuren fleuren je interieur op

In een Scandinavisch interieur worden enkel neutrale rustgevende tinten gebruikt. De kleuren kunnen warm of koel zijn maar bovenal licht. Er worden voornamelijk verschillende tinten wit en grijs gebruikt. Accessoires en meubelstukken komen zo optimaal tot hun recht. Een zwart-wit interieur kan zorgen voor ruimtelijke en karaktervolle uitstraling. Een marmeren tafeltje past ook goed in de combinatie waarin zwart met wit afgewisseld wordt.

Met de toevoeging van een warme kleur op een witte basis, kan toch wat meer contrast en levendigheid gecreëerd worden. Indien voor kleur gekozen wordt, dient dit heel goed op elkaar afgestemd te zijn voor een behoud van evenwicht en eenheid. Er wordt gekozen voor een monochroom kleurgebruik.  

Populaire kleuren zijn zachte warme kleuren waaronder poeder, beige, zalm, terracotta, en pastelkleuren met roze kwarts en lichtblauwe serenity als favorieten. Ook oker, camel en lichte bruintinten zorgen voor een warme uitstraling. Koper en zachte roostinten zijn hier een uitstekende combinatie bij. Wie het zomerse gevoel wil binnenhalen, kiest voor mosterdgeel, okergeel en okergoud.

Deze warme kleuren worden afgewisseld met blauwe en groene tinten, met mistblauw, mintgroen en groenblauw als toppers. Het mintgroen kan zowel gekozen worden als kleur voor zowel muren als accessoires. Deze contrasteren mooi met de zachte warme kleuren, en zorgen voor een duurzaam en fris geheel.

Speelse en gedurfde wanddecoratie  

Binnen het Scandinavische interieur zijn grote wandhaken heel populair en multifunctioneel. Zo kunnen ze gebruikt worden om lichtsnoeren, kleding en tassen aan te hangen. Maar de grootste trend is toch wel het gebruik van kaders dat resulteert in een mooie wand vol kaders. Het kunnen zowel foto’s, prints, postkaarten, brieven als kunstwerken zijn. Maar ook letters, tegeltjes of bordjes kunnen voor een creatieve twist zorgen.

Deze lijken losjes door elkaar gehangen, maar vormen een mooi geheel. Er wordt meestal rond een thema gewerkt zoals een bepaalde kleur, sfeer, reizen, planten, steden en zoveel meer. Het mag vooral speels en persoonlijk zijn. Hou je toch meer van eenvoud en orde, dan kunnen de kaders ook op één lijn gehangen of geplaatst worden.

Groen in huis brengen

Een monochroom interieur zorgt voor een rustgevende uitstraling. Toch kan de aanwezigheid van een andere kleur wel zorgen voor meer leven. Met het groen van planten in huis kan je hier heel goed op inspelen. Kruidenrekjes zijn al geruime tijd trendy, en ook hangplantjes lenen zich uitermate tot creativiteit. Ze hangen beeldig voor een raam, in een hoekje, tegen de muur of boven een kast. Ook in groepjes en op verschillende hoogtes zorgen ze voor een leuk resultaat. Er bestaan verder ook heel wat verschillende soorten hanghouders om aan de muur te bevestigen.

Exotische planten genieten de voorkeur en zorgen voor een tropische sfeer, graag gecombineerd met andere zuiderse decoraties. Daarnaast houden we ook van een vleugje nostalgie waarbij retro planten weer helemaal in zijn. Denk hierbij aan vetplanten, cactussen en sanseveria’s. Deze zijn bovendien eenvoudig in onderhoud.

shutterstock_350513987.jpg