Internationale kunst en antiek op TEFAF Maastricht 3 Min leestijdLuxevastgoed

Van 13 tot en met 22 maart 2015 vindt de jaarlijkse tiendaagse kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht plaats. Deze gaat door in het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) in Nederland. Er nemen 275 belangrijke musea, vooraanstaande galerieën, en kunsthandelaars uit verschillende landen deel aan de beurs.

Meesterlijke kunstwerken TEFAF Maastricht 


TEFAF Maastricht staat universeel gekend als de meest toonaangevende internationale kunst- en antiekbeurs. De beurs kent negen onderverdelingen in verschillende kunstvormen: oude kunst, moderne kunst, antiek, klassieke oudheden, manuscripten, werk op papier, design, TEFAF showcase, en TEFAF businesspaviljoen. Mede door het immense aanbod aan oude kunstwerken van oude meesters, wordt de beurs bezocht door kunstliefhebbers van over de hele wereld.


De beurs biedt een actueel beeld van alle beste kunstwerken. ’s Werelds kostbaarste schilderijen, beelden, en kunstvoorwerpen zijn er te bezichtigen. Bovendien wordt ook de mogelijkheid geboden om de meesterwerken te kopen. Zo kan men naar huis gaan met zowel klassieke, moderne, als hedendaagse kunstwerken, juwelen, en designstukken. Hoofdsponsor van de beurs is AXA ART verzekeringsmaatschappij.


Op de glamoureuze openingsavond komen tal van miljonairs, machthebbers, sjeiks, museumdirecteuren, en bekende mensen. TEFAF betekent zoveel voor de lokale economie, dat er naast de beurs, ook in de horeca en winkels een immense drukte heerst die dagen. De binnenstad wordt er versierd met TEFAF-vlaggen, en jaarlijks wordt door de Maastrichtse winkeliers een etalagewedstrijd georganiseerd rond kunst en antiek. Daarnaast gaan rond de beurs nog diverse tentoonstellingen, concerten, en evenementen door.


Kunst onderworpen aan geavanceerde methodes 


De beurs biedt absolute garantie naar de authenticiteit van elke aangeboden kunstwerk. Deelnemende verdelers zijn onderworpen aan een strikt selectieproces, zodat u met vertrouwen kan investeren. Drie dagen voor de officiële opening gaan 175 internationale experten aan de slag met een kwalitatieve controle. Zij onderzoeken en beoordelen elk kunstwerk op kwaliteit, authenticiteit, en staat.


Bij deze controle worden ongeëvenaarde methodes gebruikt bij het bepalen van de echtheid van kunstwerken. Er wordt gebruik gemaakt van zeer geavanceerde technische apparatuur zoals de Hirox digitale microscoop en de spectrometer draagbare X-ray fluorescentie (XRF). Verder maakt ze ook gebruik van het Art Loss Register (ALR), wat de grootste database is met overzicht van alle informatie van geregistreerde gestolen kunstwerken.


TEFAF Maastricht evolueert ook mee met de digitale trends, en heeft nu zelfs een applicatie voor uw smartphone, waardoor u een gratis mobiele gids heeft tijdens uw bezoek aan de beurs. Naast deze informatie biedt ze tips, een interactief plattegrond, video’s, en sjablonen waarbij u bijvoorbeeld zelfs juwelen kan bekijken op een persoon, of een designwerk of kunstwerk kan bekijken in een opgegeven locatie.


TEFAF Maastricht schrijft geschiedenis 


De beurs kent zijn ontstaan in 1975 wanneer de beurs “Pictura Fine Art Fair” in Maastricht geopend wordt in de Eurohal met de aanwezigheid van 28 internationale exposanten. Initiatiefnemer was de Maastrichtse kunsthandelaar Robert Noortman. Wegens het grote succes komt in 1978 het vervolg op de beurs de “Antiqua” met diverse internationale antiquairs. De beurs kent hierna nog verschillende varianten en krijgt verschillende namen, maar blijft steeds een groeiend vervolg kennen wegens zijn succes.


In 1988 verhuist de beurs van Eurohal naar MECC. Sinds 1989 wordt de beurs georganiseerd door de Stichting TEFAF, en sinds 1996 krijgt ze de naam TEFAF Maastricht. Doorheen de jaren nam het belang van de beurs in het internationale kunstgebeuren steeds toe. TEFAF Maastricht blijft zijn positionering versterken met een focus op uitmuntendheid, ervaring, en stijl.


Met het TEFAF Museum Restauratie Fonds dat in 2012 is ontstaan, wil de beurs de vele deelnemende musea steunen. Om bij te dragen tot de instandhouding van de musea collecties, geeft TEFAF jaarlijks 50 000 euro aan de restauratie van één of twee museumprojecten. Een jury van onafhankelijke deskundigen bepaalt welk project gekozen wordt. Daarnaast steunt de beurs ook liefdadigheidsorganisaties zoals het Prins Claus Fonds. 

Tefaf-maastricht.png