Biënnale Interieur Kortrijk 3 Min leestijdLuxevastgoed

Van 17 tot 26 oktober gaat in Kortrijk de beurs Interieur door. Voor de beurs die op internationale belangstelling kan rekenen, zijn 6 hallen voorzien in Kortrijk Xpo.

Verrassend creatieve interieurbeurs 

In 1968 werd de eerste interieurbeurs in Kortrijk georganiseerd. De beurs groeide steeds verder tot één van de meest gerespecteerde designbeurzen van Europa. Op de verschillende tentoonstellingen krijgen de deelnemers de opportuniteit om hun meest creatieve ontwerpen te presenteren, en zijn maar liefst 300 internationale interieurmerken aanwezig. Met een doorgedreven kwalitatieve selectie van deelnemers heeft de beurs een opmerkelijk programma te bieden.

Sinds 2012 is het concept verder doorgetrokken naar de binnenstad van Kortrijk waar de biënnale plaatsvindt op diverse locaties op het Buda-eiland. De Biënnale Interieur Kortrijk is een toonaangevende internationale design-biënnale voor hedendaagse vormgeving, die georganiseerd wordt door de Interieur Foundation. Tijdens deze beurs presenteren interieurfabrikanten hun nieuwste creaties aan zowel het grote publiek als aan vakmensen. Naast het evenement worden verschillende nevenactiviteiten georganiseerd waaronder ook debatten en lezingen.

Ventura Interieur is onderdeel van de Biënnale Interieur. Hierbij exposeren internationale ontwerpers, nieuwe labels en merken, academies en instellingen hun meest creatieve ontwerpen. De hoofdlocatie van Ventura Interieur is het Buda-eiland in de historische en culturele wijk in het centrum van Kortrijk. Het biedt de ontwerpers de kans om op één van de grootste interieurevenementen van Noord-Europa hun werk te presenteren aan een professioneel publiek.

De vrijheid van de deelnemers 

Deelnemers krijgen vier standenkeuzes. Optie 1 is de creatie van een eigen stand voor wie enkel ruimte wenst te reserveren, en zelf een stand bouwt. Optie 2 is kiezen voor een stand met basis uitrusting. Optie 3 is een all-in formule inclusief een stand op een eigen eiland. En optie 4 tenslotte is voor standhouders die iets heel creatiefs willen organiseren. Voor de bezoekers is er een shuttle service beschikbaar tussen Kortrijk Xpo en Kortrijk City.

Awards voor vindingrijkste creaties 

De Interieur Awards zijn deel van het programma van de Biënnale Interieur. De beurs wil hiermee een platform bieden voor jonge ontwerpers. De ingediende voorstellen worden beoordeeld door een vakjury, en krijgen de kans om te worden tentoongesteld of gerealiseerd tijdens de Biënnale Interieur.

De meest innovatieve interieurcreaties die relevant zijn voor de leefomgeving en die vooruitgang stimuleren in het dagelijks leven, ontvangen een award. Zo ging de hoofdprijs vorig jaar naar de Keystone tafel van het Italiaans-Japanse duo Minale Maeda. Daarnaast is er ook een award voor de realisatie van een bar op de Biënnale zelf.

In samenwerking met Knack en Le Vif Weekend organiseert de Interieur Foundation de Awarduitreiking voor de Designer of the year. Voor 2014 ging de keuze naar de Brusselse Marina Bautier, wegens haar elegante meubelontwerpen. In 2003 startte ze haar eigen studio op in Brussel. Ze mocht intussen ontwerpen voor zowel Belgische als internationale merken. Sinds 2013 heeft ze ook haar eigen showroom en label “MA”. Haar meubilair is elegant maar zonder franje, met een voorkeur voor bleek hout, en volgens het less-is-more-principe. Haar ontwerpen kennen Scandinavische en Aziatische inspiratie. De jury was bovendien onder de indruk van haar moed om te starten met een merk waarvan de ontwerpen geproduceerd worden in België tegen betaalbare prijzen. We kijken alvast uit naar wie de volgende awards gaan, en naar welke creaties zullen weten te verrassen op de beurs. Neem alvast een kijkje op de site www.interieur.be voor meer informatie.

 

Biennale-Interieur-Kortrijk.jpg